Omhaagde begraafplaats van 1932

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Grimbergen
Deelgemeente Grimbergen
Straat Veldkantstraat
Locatie Veldkantstraat zonder nummer, Grimbergen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Grimbergen (adrescontroles: 23-08-2007 - 23-08-2007).
  • Herinventarisatie Grimbergen (geografische herinventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Omhaagde begraafplaats van 1932

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Omhaagde begraafplaats van 1932 aan de straatzijde met hergebruikt(?) hekwerk tussen "1767" gedateerde natuurstenen pijlers gerecupereerd van het oorspronkelijke kerkhof, nu Kerkplein.

Twee vierkante hekpijlers van lokale kalkzandsteen met geprofileerde sokkel; een schacht aan de straatzijde voorzien van een casement, het geheel bekroond door een geprofileerde deksteen waarop een hardstenen gesteelde bol. Aan de voorzijde de inscripties "ANNO" "1932" en aan de achterzijde van de linker pijler "1767". Eenvoudig smeedijzeren toegangshekken waarbij de spijlen uitlopen op speerpunten, de uiterste spijlen bekroond worden door een vlam en de stijlmakelaar door een kruis. Aan weerszijde lage natuurstenen muurtjes met hergebruikt(?) smeedijzeren hekwerk.

Op de begraafplaats ligt het grafteken voor de familie Pincket, vervaardigd in 1978 uit brons en cortenstaal door de kunstenaar Felix Roulin (°1931, Dinant).

  • WAUTERS A., Histoire des environs de Bruxelles, Brussel, 1855, heruitgave onder leiding van F. MARIEN, dl. 5, Brussel, 1972, afbeelding 210 en 215.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Damme, Marjolijn

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grimbergen

Grimbergen (Grimbergen)

omvat Treures op begraafplaats van Grimbergen

Veldkantstraat zonder nummer (Grimbergen)

omvat Treurwilgen op begraafplaats Grimbergen

Veldkantstraat zonder nummer (Grimbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.