erfgoedobject

Omhaagde begraafplaats van 1932

bouwkundig element
ID
75271
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75271

Juridische gevolgen

Beschrijving

Omhaagde begraafplaats van 1932 aan de straatzijde met hergebruikt(?) hekwerk tussen "1767" gedateerde natuurstenen pijlers gerecupereerd van het oorspronkelijke kerkhof, nu Kerkplein.

Twee vierkante hekpijlers van lokale kalkzandsteen met geprofileerde sokkel; een schacht aan de straatzijde voorzien van een casement, het geheel bekroond door een geprofileerde deksteen waarop een hardstenen gesteelde bol. Aan de voorzijde de inscripties "ANNO" "1932" en aan de achterzijde van de linker pijler "1767". Eenvoudig smeedijzeren toegangshekken waarbij de spijlen uitlopen op speerpunten, de uiterste spijlen bekroond worden door een vlam en de stijlmakelaar door een kruis. Aan weerszijde lage natuurstenen muurtjes met hergebruikt(?) smeedijzeren hekwerk.

Op de begraafplaats ligt het grafteken voor de familie Pincket, vervaardigd in 1978 uit brons en cortenstaal door de kunstenaar Felix Roulin (°1931, Dinant).

  • WAUTERS A., Histoire des environs de Bruxelles, Brussel, 1855, heruitgave onder leiding van F. MARIEN, dl. 5, Brussel, 1972, afbeelding 210 en 215.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Grafteken Pincket

  • Omvat
    Treures op begraafplaats van Grimbergen

  • Omvat
    Treurwilgen op begraafplaats Grimbergen

  • Is deel van
    Grimbergen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Omhaagde begraafplaats van 1932 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75271 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.