Villa Alexis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Alexis

Beschrijving

Voormalige dokterswoning met koetshuis, kadastraal geregistreerd in 1887. De oudere benamingen "Villa Deconinck" en "Villa Notermans" verwijzen respectievelijk naar de bouwheer en de daarop volgende eigenaar. In de 20ste eeuw eveneens eigendom geweest van melaatsendokter Frans Hemerijckx (1902-1969).

Ingeplant op een quasi driehoekig perceel gevormd door de Vilvoordsesteenweg, Kerkeblokstraat en een aangrenzend perceel ten zuidoosten, in een omringende en omhaagde tuin. Oorspronkelijk aan de Vilvoordsesteenweg twee ijzeren toegangshekken tussen bakstenen pijlers afgedekt met een natuurstenen overhoekse ezelsrug met drielobmotief, zie privé- en praktijkingang.

In 1992 gerestaureerd onder leiding van architect L. Maes, waarbij op basis van postkaarten getracht werd de oude toestand te herstellen; onder andere de voordeur alsook de serre in glas en ijzer ter hoogte van de tweede bouwlaag, werden hierbij hermaakt. De nog resterende originele interieurelementen werden zoveel mogelijk gerespecteerd. Eén van de toegangshekken werd verplaatst in de as van de voorgevel.

Vrijstaand eclectisch landhuis met sobere neotraditionele inslag van 1887. Woonhuis van drie op twee traveeën en twee bouwlagen plus souterrain onder een pannen schilddak, nok haaks op straat; aan de zuidelijk zijgevel uitgebouwd met een lager volume van twee bouwlagen onder serre met gebogen glaskap en een éénlaags vijfzijdig volume onder leien bedaking: de vroegere praktijkruimten. Baksteenbouw gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden onder aflijnende tandfries, verlevendigd met sierankers; Sint-Andrieskruisen in gesinterde baksteen en natuursteen voor neotraditionele elementen zoals muurbanden, negblokken, boogstenen, lateiconsooltjes en steigergaten. Omlopende houten kroonlijst op dito klossen. Dubbelhuisopstand met hoger oplopend inkomrisaliet onder puntgevel met getrapte baksteenfries en houten kroonlijst op modillons, op de begane grond voorzien een driezijdige uitbouw onder een balkon met houten balustrade. Rechthoekige vensteropeningen: getralied ter hoogte van het souterrain en op de verdieping met rondbogig ontlastingssysteem en gedecoreerde paneeltjes op de borstwering. De rechthoekige voordeur met lateiconsooltjes en bovenlicht is bereikbaar via een steektrap in blauwe natuursteen. De houten vleugeldeur is bij de laatste renovatie van 1992-1994 hermaakt naar oorspronkelijk model.

Vrijwel analoge achtergevel waarbij de hoger opgetrokken middentravee werd uitgewerkt met een rechthoekig erker onder een gebogen houten fronton op de begane grond, als basis voor de houten loggia op de verdieping.

Interieur. De oorspronkelijke indeling zoals weergegeven op een oude postkaart, bleef in de loop der jaren bewaard. De inkomhal strekt zich uit langs de voorgevel en geeft enerzijds toegang tot de leefruimten die links en aan de achtergevel gelegen waren en anderzijds toegang tot de voormalige praktijkruimten aan de rechterzijde van het gebouw. De glazen koepel boven de praktijk was naar verluidt in gebruik als sanatorium.

Souterrain met troggewelfjes en gedeeltelijk gerecupereerde cementtegelvloer. Vrij eenvoudig interieur met behoud van onder meer de planken vloeren, lijstwerkplafonds, binnenschrijnwerk en marmeren schouwen.

Achter het woonhuis voormalig koetshuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak, nok parallel aan de straat. Oorspronkelijk één bouwlaag, zie oude postkaart en bouwnaad. De tuingevel is op een gelijkaardige wijze uitgevoerd als het woonhuis. Recente dakkapellen.

De omringende en omhaagde tuin heeft een recente aanleg met behoud van enkele oudere bomen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1885/10, 1887/10, 1889/27, 1899/13, 1900/13, 1905/11, 1913/59, 1932/41.
  • Mondelinge informatie en een aantal oude postkaarten van de eigenaar, de heer Schepens.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn