Interbellum burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellum burgerhuis

Beschrijving

Mooi bewaard interbellum rijhuis met art-deco-inslag uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect Henri Doms (Vilvoorde). Onderkelderd enkelhuis van twee bouwlagen en een mansardeverdieping onder pseudomansardedak (leien en pannen), nok parallel aan de straat. Gele baksteenbouw met decoratieve metselverbanden en verdiepte lintvoeg op een lage arduinen plint met inscriptie "HENRI DOMS/ ARCHITECTE/ VILVORDE". Ter hoogte van de tweede bouwlaag markante driezijdige erker bekroond door een balkon, aan de linkerzijde geflankeerd door een hoger oplopende halfronde zuil. Breed mansardevenster tussen hoger oprijzende penanten versierd met geometrische art-decomotieven. Rechthoekige muuropeningen met oorspronkelijk schrijnwerk, heden grijs en rood geschilderd. De vaste bovendelen van de vensters bevatten een smalle strook glas in lood; de dieper gelegen deur is voorzien van structuurglas beschermd door witgeschilderd ijzerwerk met geometrisch motieven.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn