erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
75284
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75284
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gedeeltelijk vrijstaand woonhuis met neotraditionele inslag vooraf gegaan door een voortuintje. Een combinatie van breed- en diephuis onder gecombineerde pannen zadeldaken uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Lijstgevel van twee traveeën en één bouwlaag onder overkragend dak op houten modillons en twee dakkapellen onder fantasie puntgevels. Achteruit wijkende deurtravee van twee bouwlagen uitlopend op een tuitgevel met aandak en schouderstukken. Witgeschilderde baksteenbouw verlevendigd door middel van geschilderde natuursteen (of simili) voor hoekkettingen, consooltjes, gevelstenen, venster- en deuromlijstingen. Gevelsteen met de letters "OSB" (Oeuvre Suisse Belge) boven een wapenschild gevat in een fruitguirlande. Op de begane grond kruisvensters. Deurtravee met een neobarokke deuromlijsting met bekronend oculus waarin het opschrift "RUST EN LUST" geflankeerd door smalle vensters, op de verdieping een kloostervensters gedeeltelijk gedicht door een gevelsteen met guirlande en een oculus in de top. Linker zijgevel met kruis-, bol-, en kloostervensters en aanpalend hekwerk tussen bakstenen pijlers.


Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75284 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.