erfgoedobject

Pastorie Allerheiligste Verlosserparochie

bouwkundig element
ID: 75288   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75288

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Senecaberg
    Deze bescherming is geldig sinds 18-09-1981

Beschrijving

Voormalige pastorie, heden in gebruik als bibliotheek, gelegen binnen het dorpsgezicht "de Senecaberg" (Koninklijk Besluit 18-09-1981). Op het Primitief kadasterplan van 1821 is de site reeds bebouwd. Het huidige uitzicht verwijst echter naar het begin van de 20ste eeuw wat overeen komt met de registratie van het huidige volume in 1916 op het kadaster (met behoud van oudere kern?) samen met het rechthoekig volume dat de voortuin aan de noordzijde afsluit. Huidige afbakening van de voortuin en bouw van de tuinmuur circa 1931.

Achterin gelegen neoclassicistisch dubbelhuis voorafgegaan door een kleine voortuin aan de noordzijde afgesloten door een éénlaags bakstenen schuurtje onder vernieuwd pannen zadeldak en aan de westzijde door een deels bewaarde bakstenen muur. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met twee dakkapellen; aan beide zijden geflankeerd door een éénlaagse aanbouw onder lessenaarsdak. Gecementeerde voorgevel met schijnvoegen en decoratieve paneeltjes op de borstwering en fries, puilijst, doorgetrokken lekdrempels en afgelijnd door een houten kroonlijst. De vensters zijn rechthoekig met arduinen boven- en onderdorpels, op de benedenverdieping oorspronkelijk beluikt; op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met decoratief uitgewerkte sleutel en oren. Gedeeltelijk vernieuwd schrijnwerk. De rechthoekige deuropening in arduinen plattebandomlijsting op neuten. De deur werd vernieuwd, de houten tussenlatei en het getralied bovenlicht met roedeverdeling bleven bewaard.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De Senecaberg als dorpgezicht met de burchtheuvel als monument" bij Koninklijk Besluit van 18 september 1981.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1916/22 en 1931/113.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie Allerheiligste Verlosserparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75288 (Geraadpleegd op 29-11-2020)