Arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Senecaberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeidershuizen

Beschrijving

Gelegen binnen het dorpsgezicht "de Senecaberg" (K.B. 18-09-1981). Oorspronkelijk een reeks van vijf arbeidershuisjes waarvan nummers 21 en 23 verbouwd werden tot één woning. Opgebouwd uit twee tot drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, uit de tweede helft van de 19de eeuw. De nummers 25 tot 29 onder één nok.

Gecementeerde lijstgevels met schijnvoegen (gedecapeerd in nummer 21) en doorgetrokken lekdrempels ter hoogte van de mansardevensters. Deels gewijzigde muuropeningen. Nummer 29 is voorzien van een dakkapel met houten luik en dito fronton.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De Senecaberg als dorpgezicht met de burchtheuvel als monument" bij Koninklijk besluit van 18 september 1981.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn