Twee dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Senecaberg

Beschrijving

Enkelhuizen van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, nok parallel aan de straat uit het begin van de 20ste eeuw. Gecementeerde en beschilderde (nummer 23) lijstgevels met schijnvoegen, cordons, decoratieve paneeltjes en houten kroonlijst, nummer 23 op modillons. Met uitzondering van de vensters op de begane grond bij nummer 23, rechthoekige geriemde omlijstingen met oren, chutes en gedecoreerde sluitstenen. Respectievelijk getoogde en rechthoekige deuropening met plattebandomlijsting, nummer 27 met gestrekt waterlijstje.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De Senecaberg als dorpgezicht met de burchtheuvel als monument" bij Koninklijk Besluit van 18 september 1981.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn