Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeidershuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Senecaberg

Beschrijving

Nog twee voorbeelden van de oorspronkelijke bebouwing te Borgt rond 1900, gelegen binnen het dorpsgezicht "de Senecaberg" (Koninklijk Besluit 18-09-1981). Arbeidershuisjes van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken, nok parallel aan de straat. Witgeschilderde bakstenen gevels, nummer 6 op gepikte plint, nummer 8 op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien met getoogd ontlastingssysteem. Mansardevensters en bovenlichten van de deuren deels gedicht.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier: "De Senecaberg als dorpgezicht met de burchtheuvel als monument" bij Koninklijk Besluit van 18 september 1981.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  :