erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
75297
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75297

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Monumentaal beeldbepalend veelhoekig hoekpand van twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak volgens de gevelsteen van 1911. Hoger opgetrokken afgeschuinde hoektraveeën onder puntgeveltjes met arduinen bekroning. Zeer kleurrijke en decoratief uitgewerkte gevelparamenten met uitzondering van de gevel in de Van Engelgomstraat waar enkel de deurtravee gedecoreerd is. In en uitspringende gevelvlakken, keramiektegels op de fries en in de boogvelden, gebruik van gekleurde en geglazuurde baksteen onder meer voor decoratieve motieven, ontlastingsbogen, muurbanden en bogenfries. Op de begane grond rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balkjes met rozetjes en getoogd ontlastingssysteem, de bovenverdieping met gevarieerde venstervormen.


Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.