Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken in blauwe hardsteen van 1925 naar ontwerp van Désiré Praille, architect-steenhouwer uit Londerzeel. Oorspronkelijk voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, later ook voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.

Centraal gelegen op het plein vόόr het oud gemeentehuis, op een met gras begroeid heuveltje met vijf recent aangebrachte hardstenen treden. Kubusvormige sokkel met pijler op een conisch breukstenen verhoog. De sokkel met gecanneleerde hoekpilasters en fronton is gedecoreerd met een lauwerkrans en bevat meerdere opschriften: ten oosten de namen van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog; ten zuiden en noorden de burgerslachtoffers van beide wereldoorlogen en ten westen de tekst: "EER. HULDE/ BLIJVENDE ERKENTELIJKHEID". De pijler is versierd met een kruis met vredesduif en de inscriptie “1914-1918/ BEYGHEM AAN ZIJNE HELDEN".

• SLACHTMUYLDERS, Th. H.A., Fragmenten uit het verleden van Beigem, Grimbergen, 1990, p. 102.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn