erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
75307
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75307

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken in blauwe hardsteen van 1925 naar ontwerp van Désiré Praille, architect-steenhouwer uit Londerzeel. Oorspronkelijk voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, later ook voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.

Centraal gelegen op het plein vόόr het oud gemeentehuis, op een met gras begroeid heuveltje met vijf recent aangebrachte hardstenen treden. Kubusvormige sokkel met pijler op een conisch breukstenen verhoog. De sokkel met gecanneleerde hoekpilasters en fronton is gedecoreerd met een lauwerkrans en bevat meerdere opschriften: ten oosten de namen van de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog; ten zuiden en noorden de burgerslachtoffers van beide wereldoorlogen en ten westen de tekst: "EER. HULDE/ BLIJVENDE ERKENTELIJKHEID". De pijler is versierd met een kruis met vredesduif en de inscriptie “1914-1918/ BEYGHEM AAN ZIJNE HELDEN".

  • SLACHTMUYLDERS, Th. H.A., Fragmenten uit het verleden van Beigem, Grimbergen, 1990, p. 102.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oorlogsgedenkteken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75307 (Geraadpleegd op 21-06-2021)