Symmetrische hoekhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Symmetrisch geheel van twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl op de hoeken van de Schulstraat en de Van Schoonbekestraat, gebouwd naar een ontwerp door de architect Jean Baptiste Vereecken uit 1872. Opdrachtgever was Jean Schul, door wiens gronden de Schulstraat in 1864 was getrokken. De symmetrische hoekhuizen die deze voor eigen rekening liet optrekken, en als een van de eerste bouwprojecten de toegang tot de straat markeerden, waren vermoedelijk bedoeld om de verkoop van de gronden te stimuleren. Jean Jacques Edouard Schul (Antwerpen, 1815-Antwerpen, 1875), echtgenoot van Clémence Segers (1821-1900), was handelaar in hout, vice-consul van Zweden en Noorwegen.

Jean Baptiste Vereecken bouwde vanaf midden jaren 1860 een succesvolle carrière uit in dienst van de belangrijkste Antwerpse makelaars- en bankiersfamilies, zoals Havenith, Grisar, Pecher, Bunge, Meeûs, Kreglinger, Good en Nottebohm. Hij ontwierp talrijke voorname herenhuizen op de meest prestigieuze locaties van Antwerpen en Berchem zoals het Stadspark en het Prins Albertpark, naast grote aantallen burgerhuizen in nieuwe wijken als het Zuid, onder meer ook voor eigen rekening. Daarbij bleef hij trouw aan een conventioneel eclecticisme van neoclassicistische inspiratie, of beïnvloed door de neorenaissancestijl. Vanaf midden jaren 1890 evolueerde de architectuurproductie van het bureau Vereecken, mogelijk door toedoen van zoon Emile, naar een rijker geornamenteerde neorenaissance- of neobarokidioom. Deze laatste zette de praktijk vanaf 1906 in eigen naam voort, tot midden jaren 1920.

Met een gevelbreedte van zes traveeën, omvatten de afgeschuinde hoekhuizen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het afgeschuinde hoekrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een entablement en een balkon met balustrade, beide op consoles. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping en in het risaliet geaccentueerd door cartouchesleutels. De omlijste rondboogdeur met voluutsleutel en guirlande in de uiterste travee zijde Schulstraat, is enkel bewaard in nummer 2. Een klassiek hoofdgestel met metopen-trigliefenfries en gekorniste houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles, vormt de gevelbeëindiging. In nummer 1 is de pui volledig verbouwd; toegevoegde ijzeren balkonborstwering op het entablement van het risaliet. In nummer 2 is de rechter travee gelijkvloers verbouwd tot garage. Vernieuwd schrijnwerk in beide panden; bewaarde smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper in nummer 2.

• Stadsarchief Antwerpen, 1872#196.