erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

bouwkundig element
ID
75310
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75310

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ten noorden van de voormalige abdijhoeve en nabij de grens met Meise (Bosstraat), ligt de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten van 1903. De kapel is bereikbaar via een landweg die de voormalige abdijhoeve (nummer 49) verbond met de Bosstraat. De oorspronkelijk met bomen omzoomde dreef (zie Ferrariskaart, 1771-1778) wordt op de Poppkaart (circa 1860) "Linddries wegel" genoemd, de kapel is reeds aangeduid.

Het oorspronkelijke kapelletje werd in 1903 een eerste keer omvergereden en vervangen door een grotere open veldkapel; in 1990 volgde een twee aanrijding met herstel van de schade in 1994.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder golfplaten zadeldak. Enkel de achterwand met rondboogvormige nis dateert nog van 1903. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten werd vervangen door een plaasteren Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Sint-Antoniusbeeld.

  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nr. 28.
  • VAN WETSWINKEL, J., De kapelletjestocht voortgezet, in Eigen Schoon, jrg. 11, nr. 4, december, Grimbergen, 2000, p. 4.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75310 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.