erfgoedobject

Brouwerij Maijlaerhof

bouwkundig element
ID
75314
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75314

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Maijlaerhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Maijlaerhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Overblijfsel van de vroeg 19de-eeuwse brouwerij "Maijlaerhof" in een gevelsteen "1803" gedateerd. Gelegen op de noordelijke oever van de Gillebeek en heden ingesloten door bebouwing, voornamelijk uit de 20ste eeuw.

Het betreft een historische site die reeds bebouwd was in de 17de eeuw en toen gekend was als "Maijlaerhof" (zie Kaartboek van de gemeente, circa 1690 en van de abdij, 1699). De naam verwijst waarschijnlijk naar een persoon: Maillard of maij (Marie) (van) Laer. Het hof bestond toen uit één zuidelijk georiënteerd volume.

In 1803 bouwde Pierre Joseph Vanderlinden een volledig nieuw hof annex brouwerij, op het Primitief kadasterplan van 1821 weergegeven als een groot gesloten complex op kwadraatplan. Hiervan rest enkel nog het woonhuis ten zuiden en klein stukje van de schuur ten westen. Sterk gerestaureerd in het laatste kwart van de 20ste eeuw waarbij boven de achterdeur een gevelsteen teruggevonden werd met de initialen van de bouwheer en het bouwjaar: “PI VDL 1803".

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, nok parallel aan de straat. Verankerde gevels, aan de straat- en erfzijde gecementeerd en gewit en aan de erfzijde op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen. De vensters zijn deels getralied en beluikt en hebben onder de bepleistering hun natuurstenen dagkanten behouden (zie profilering en mondelinge informatie). Vermelde gevelsteen boven de deur van de achtergevel, heden gecementeerd.

Het sterk verbouwde interieur behield zijn moerbalken met eenvoudig geprofileerde balksloffen, het dakgebint met telmerken en de massieve schoorsteen op zolder. In één van de kelders met tongewelf bleef de waterput bewaard.

Aan de noordzijde ingekorte en aangepaste langsschuur onder zadeldak, nok loodrecht op de straat. Gedeeltelijk opengewerkt in de zuidoostelijke hoek. Herbestemd als garage met een woongelegenheid op zolder.

  • Mondelinge informatie van de eigenaar, Mr. Schulpen F.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Beigem: 1849/2, 1866/6, 1883/2, 1916/7, 1931/8, 1936/5, 1963/5, 1989/8 en kadastrale legger.
  • LINDEMANS, J., Brabantse plaatsnamen VII. Beigem, Brussel-Leuven, 1937, p. 27.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Maijlaerhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75314 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.