Vrijstaand burgerhuis Godelieve

Beschrijving

Vrijstaande woning "Godelieve", genaamd naar een overleden dochter van de bouwheer (zie opschrift op hekpijler).

Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, nok parallel aan de straat, opgetrokken in neotraditionele stijl volgens de jaarsteen in de top in 1928. De bakstenen trapgevel met hardstenen sokkel wordt verlevendigd door het gebruik van similisteen boven de sokkel, voor muurbanden, hoekblokken, venster- en deuromlijstingen. Deels beluikte drieledige kruisvensters, in de topgevel neobarok rondboogvenster. Spiegelboogvormige deuromlijsting met rechthoekig bovenlicht.

Ten oosten bakstenen pijlers met ijzeren toegangshek naar de tuin.

Ten westen oorspronkelijk vrijstaande bergplaats die door een muurtje met hekwerk verbonden was met de woning. In 1959 verbouwd tot garage, uitlopend op een trapgeveltje met in de rechterhoek een gevelnisje met Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. De ruimte tussen het woonhuis en de garage werd in het derde kwart van de 20ste eeuw dichtgebouwd.

• Mondelinge informatie van de eigenaar.
  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/60/58/.
  • VAN WETSWINKEL, J., De kapelletjestocht voortgezet, in Eigen Schoon, jaargang 11 nummer 4, december, Grimbergen, 2000, p. 4.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn