erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw van Beigemkapel

bouwkundig element
ID
75320
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75320

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Onze-Lieve-Vrouw van Beigemkapel" opgetrokken in 1946 naar ontwerp van architect Fr. Somers (Beigem) ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats.

Reeds in de 17de eeuw was er een stenen kapel met leien dak op de dries ten Berg (zie straatinleiding). In de 19de eeuw bevond de kapel zich op de plaats van de huidige school (nummer 14), vermoedelijk bij de bouw van de school naar de overzijde verhuisd, in het verlengde van de Gustaaf De Donderstraat.

Hoger gelegen vrijstaande wegkapel omgeven door een betonnen afsluiting. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder een tichelen zadeldak, nok loodrecht op de straat. Puntgeveltje met getrapte schouderstukken en bekroond door een hardstenen kruis. Spitsboogvormige deuropening waarboven ijzeren opschrift "AVE MARIA". beraapte zijgevels met spitsboogvensters en glasramen met florale motieven. Interieur met houten spitstongewelf, achterwand met spitsboognis waarin plaasteren Mariabeeld met opschrift "ONZE LIEVE VROUW VAN BEIGEM/ BEHOUDENIS DER KRANKEN". Verschillende gedenkplaten in verband met de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/96/46/.
  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nr. 27.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De vorige kapel stond aan de andere kant van de straat. De school werd tegen die kapel aangebouwd. Op de historische Poppkaart ziet men waar de kapel stond totdat ze afgebroken werd om de straat te verbreden. Zie ook: "Fragmenten uit het verleden van Beigem" deel 2, door T. Slachmuylders, waar u ook een foto vindt van de oude kapel tegen de school. Ten tijde van Ferraris stond de kapel waar nu de school is.

  • Informatie verstrekt door J. De Keyzer (4 juli 2018).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw van Beigemkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75320 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.