Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw in eclectische stijl met uitgesproken neotraditionele inslag naar ontwerp van provinciale architect G. Hansotte (1827 Parijs-1886 Schaarbeek). Omhaagde voortuin.

Historische site waar voorheen het "Hof van Obberghe" was gesitueerd. Dit achterleen van het "Hof ten Doorn" was 9 1/2 bunder groot maar verbrokkelde in de 16de eeuw en verloor alle belangrijkheid. In 1665 kwam het domein in handen van Hendrik van Eeckhout, pastoor van Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

In de loop van de 17de-18de eeuw werd het oude curehuis gelegen ten zuidoosten van de dries (heden Beigemsesteenweg nummer 284) verlaten en een nieuw pastoorshuis met vrijstaand dienstgebouwtje ten noordoosten ervan opgetrokken op de site van het "Hof van Obberghe" (zie Kaartboek van de gemeente, circa 1690; Kaartboek van de abdij, 1699 en Poppkaart, circa 1860). Dit zuidelijk georiënteerd breedhuis werd begin jaren 1870 afgebroken. Het huidige pastoorshuis naar ontwerp van provinciaal architect Gustave Hansotte werd ingetekend op het kadaster in 1873. Het dienstgebouwtje werd circa 1980 gesloopt.

Een eerste restauratie gebeurde reeds in 1902 onder leiding van architect F. Thomisse en betrof gevels en kleinere herstellingswerken aan het interieur. In 1947 werd de oorlogsschade hersteld onder leiding van architect Fr. Somers (Beigem). Na 1968 (zie oude foto's) werden de mooie serre op bakstenen voet tegen de zuidelijke zijgevel, de schouwen en het getrapte dakvenster in het verlengde van de deurtravee verwijderd.

Achterin gelegen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd leien zadeldak, nok parallel aan de straat, in een eclectische stijl met neotraditionele reminiscenties van circa 1873. Bakstenen lijstgevel op een plint van blauwe hardsteen met verdiepte venstertraveeën en een deurtravee in risaliet. Decoratief uitgewerkte muurvlakken door veelvuldig gebruik van overhoekse muizentand, onder andere bovenaan de verdiepte vlakken en onder het kordon en de lekdrempels. Het hardstenen cordon en de vernieuwde kroonlijst op stenen consooltjes hebben een sterk horizontaliserend effect. Steekboogvormige muuropeningen met vlakke, geblokte simili-omlijsting. De vensters met hardstenen dorpels op dito consooltjes zijn beluikt op het gelijkvloers. Uitgebouwd portaal onder trapgeveltje met rondboogvormige nis met Mariabeeld. Zijgevels met getrapte fries en hoekpilasters. De eenlaagse aanbouw onder plat dak tegen de noordelijke zijgevel is tot garage omgevormd.

Het interieur heeft haar oorspronkelijke indeling en binnenschrijnwerk behouden (vleugeldeuren, trap).

• Gemeentearchief Grimbergen: BA doos 1965-1966.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Beigem: 1873/4 en 1981/15.
  • SLACHMUYLDERS, Th. H.A., Fragmenten uit het verleden van Beigem, Grimbergen, 1990, p. 30.
  • WAUTERS, A., Histoire des environs de Bruxelles, Brussel, 1855, heruitgave onder leiding van F. MARIEN, deel 5, Brussel, 1972, p. 178.
  • Mondelinge informatie van pastoor J. Van Reisen.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn