Gemeentelijke basisschool

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool, heden gemeentelijke basisschool, gelegen op een langwerpig perceel dat reikt tot de Jan Mulstraat.

In 1858 werd beslist een gemeentelijke jongensschool te bouwen op de huidige locatie; de grond werd aangekocht in 1859 en voor het ontwerp werd beroep gedaan op de provinciale architect L. Spaak. Het gebouw was klaar in 1861 en bestond uit de woning voor de onderwijzer aan de straatzijde met achteraan een klas en de speelplaats, geregistreerd op het kadaster in 1863. In 1886 werden ten oosten van de school, op de rooilijn, enkele inmiddels verdwenen gebouwtjes opgetrokken als onderkomen voor de gevangenis en de brandweer. In 1907 werd een bijkomende klassenvleugel gebouwd naar ontwerp van H. Jacobs (Schaarbeek); deze vleugel die oorspronkelijk slechts één bouwlaag telde werd in 1929 verhoogd naar ontwerp van Edg. Giot (Elsene), opgetekend in het kadaster in 1933. Na de Eerste Wereldoorlog heeft het gebouw ook dienst gedaan als gemeentehuis. In de jaren 1960 werd de school in het oosten uitgebreid, opgetekend in kadaster in 1970, en in 1982 in het zuidwesten met een refter naar ontwerp van W.J. Van Campenhout.

Voormalige onderwijzerswoning aan de straat van 1861 naar ontwerp van L. Spaak: breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd, pannen zadeldak. Zoals gebruikelijk voor het oeuvre van L. Spaak gaat het hier om een neoclassicistisch geïnspireerd ensemble, gekenmerkt door een grote soberheid, eenvoud en symmetrie. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand tussen hoekpilasters. De getoogde muuropeningen zijn aan de voorzijde gevat in een rechthoekige, arduinen omlijsting met gestrekte druiplijst en lekdrempels, op de verdieping doorgetrokken tot cordon; vernieuwd schrijnwerk. Rechts van de deur zit een ruitvormige gevelsteen verwijzend naar het bouwjaar 1861 tijdens de ambtstermijn van burgemeester P. Emmerechts. Interieur met bewaarde indeling, trap en deuren. De oorspronkelijke, achteraan aansluitende klas manifesteert zich heden als een sterk verbouwde annex.

Haaks aansluitende klassen van 1907 naar ontwerp van H. Jacobs. Langwerpige, bakstenen constructie van tien traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag, in 1929 naar ontwerp van Edgard Giot verhoogd met een bijkomende verdieping onder heden vernieuwd zadeldak. Eenvoudige lijstgevel met grote rechthoekige vensterpartijen, op de begane grond voorzien van arduinen hoekstenen en een ijzeren I-latei gestut door telkens twee gietijzeren zuiltjes, op de tweede bouwlaag onder betonnen latei. Rechthoekige deuren met dito bovenlicht onder metalen I-balk. Vernieuwd schrijnwerk. Bewaarde trap van 1929 met art-decoreminiscenties in de vorm van een smeedijzeren balustrade met geometrische motieven, treden met terrazzobekleding.

Speelplaats met afdakjes gesteund door metalen zuiltjes, opgetekend in kadaster in 1902.

• Gemeentearchief Grimbergen, Strombeek-Bever, 861.20, doos 109.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Strombeek-Bever: 1863/4, 1890/7, 1902/13, 1909/16, 1933/32 en 1970/48.
  • LEMERCIER, J. e.a., Strombeek-Bever in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummers 33, 34 en 37.
  • SLACHMUYLDERS Th.H.A., Het verhaal van een Dorpsschool, Strombeek-Bever, 1986.