erfgoedobject

Twee stellen gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
7533
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7533

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van vier twee aan twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, voor eigen rekening gebouwd door Jean Joseph Buisseret aîné, naar ontwerpen uit 1879. De aannemer was in Antwerpen actief vermoedelijk vanaf midden jaren 1860 tot begin jaren 1900. Ten tijde van dit vastgoedproject bevond zijn domicilie zich op het adres Schulstraat 1, één ven de symmetrische hoekhuizen met de Van Schoonbekestraat.

Met een gevelbreedte van drie tot vier (nummer 4) traveeën, omvatten de volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak, vervangen door een pseudo-mansarde in nummer 4. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas, die op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering, over twee traveeën in nummer 4. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de tweede verdieping met onderdorpels, de bovenvensters van nummer 4 in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters is integraal bewaard, op de vensters van nummer 6 na; smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1879#1016 (nummers 4-6) en 1879#1262 (nummers 10-12).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee stellen gekoppelde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7533 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.