erfgoedobject

Vrijstaand landhuis

bouwkundig element
ID
75338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75338

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand landhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand landhuis
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaand landhuis (nummer 165) met neo-Lodewijk XVI-reminiscenties met omringende, omhaagde tuin, opgetekend in het kadaster in 1915. Koetshuis / orangerie (nummer 163) ten zuidoosten. Centraal toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning; ruime voortuin door een breed toegangspad gesplitst in twee symmetrische perken. Kleinere achtertuin grenzend aan de nieuwe begraafplaats in de Jozef De Vleminckstraat.

Nummer 165. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder leien mansardedak. Eerste bouwlaag toegankelijk via 10 arduinen treden en terras met balustrade. Lijstgevel van artificiële steen met dubbelhuisopstand. Houten kroon- en tandlijst. Voorgevel verticaal geritmeerd door geblokte lisenen en een middenrisaliet waarvan het verticalisme wordt benadrukt door een breed dakvenster onder gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Verhoogde begane grond met korfboogvormige deurvensters, ingeschreven in een geprofileerde spiegelboog met als medaillon uitgewerkte sluitsteen en rocailles in de uitgespaarde zwikken. Op de bovenverdieping gekoppelde steekbogige deurvensters in een bandomlijsting met balustrade, met uitzondering van de middentravee waar een breed steekbogig deurvenster wordt voorafgegaan door een klein balkon met gelijkaardige balustrade. De sober uitgewerkte achtergevel vertoont een inspringende middentravee met een centraal korfboogvenster met glas in lood ter verlichting van de trapzaal; voorliggend terras met ijzeren hekwerk, toegankelijk via dito trap met arduinen aanzettrede. Symmetrische zijgevels, geritmeerd door geblokte lisenen en voorzien van een halfronde erker. Interieur met oorspronkelijke indeling, vloer-, plafond- en muurdecoratie, doch overwegend eenvoudig uitzicht.

Nummer 163. Voormalig koetshuis met stalling en orangerie, heden ingericht als woning: eenlaags breedhuis van vier traveeën onder mansardedak met de nok loodrecht op de straat; in het zuiden lagere aanbouw van vijf traveeën met uitspringende eerste travee. Rond- en korfboogvormige muuropeningen.

 • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Strombeek-Bever: 1915/1.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Nieuwe begraafplaats

 • Is deel van
  Oude Mechelsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand landhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.