erfgoedobject

Eclectisch landhuis van 1910

bouwkundig element
ID
75345
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75345

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch landhuis van 1910, zie jaartal op de fries, heden in gebruik als bedrijfszetel. Op hoek met Temselaan. Omringende tuin met laag omheiningsmuurtje als basis voor het ijzeren hekwerk tussen pijlers van similisteen; toegangspijlers met putti.

Vrijstaand, iets boven het straatniveau gelegen breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag met souterrain onder mansardedak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en flankerende, geblokte hoeklisenen. Markant middenrisaliet, horizontaal belijnd door imitatiebanden en bekroond door een grote dakkapel met halsgevel waarvan de schouderstukken bezet zijn met adelaars en de top bekroond is met sierlijk smeedwerk. Rondboogvormige muuropeningen met diamantkop als sluitsteen en met geprofileerde waterlijst op doorgetrokken imposten; balusters op de borstweringen. Oorspronkelijk schrijnwerk met waaiervormige roeden in de bovenlichten. Houten kroonlijst op tandlijst en gekoppelde, uitgelengde consoles.


Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch landhuis van 1910 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75345 (Geraadpleegd op 24-06-2021)