Sint-Amandsborre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Amandsborre

Beschrijving

De Sint-Amandsborre met bijhorende gelijknamige kapel is gelegen ten noorden van het Sint-Amandsplein tegen de omheiningsmuur van de Sint-Jozefsschool.

Volgens de traditie werd de bron gewijd door de Heilige Amandus bij de oprichting van een bidplaats in de zevende eeuw. Al vlug werden aan de bron geneeskundige krachten toegeschreven waardoor het een bekende bedevaartsplaats werd. In 1890 besliste het gemeentebestuur de huidige pomp met kapel op te richten naar ontwerp van broeder Marès-Joseph (K. De Pauw), medeoprichter van de Sint-Lucasscholen te Gent en Schaarbeek; uitgevoerd door FR. BOURGOING FILS/ LAEKEN, zie inscriptie zuidzijde sokkel. In 1892 plaatste men het gewijde Sint-Amandusbeeld in de nis.

Rechthoekige hardstenen constructie met getraliede, drielobbige nis waarin het sterk verweerde beeld van Sint-Amandus, onder zadeldakje met bekronend kruis. Puntgeveltje met in de top het gemeentelijke wapenschild met eronder de inscriptie "STROMBEKA"; onder de nisdorpel "SINT AMAND PATROON VAN STROMBEEK-BEVER (BID VOOR ONS)"; onder het cordon "AAN DEN BOORD DEZER EERBIEDWEERDIGE/ WATERBRON DOOPTE STAMAND DE EERSTE CHRISTENEN/ WELKE HIJ HIER TOT HET EENIG WAAR GELOOF BEKEERDE" en "ST AMAND’S BORRE". IJzeren pompzwengel aan de zuidzijde; aan de noordzijde watermond in de vorm van een drakenkop boven een hardstenen waterbekken.

• B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nummer 1.
  • COSYN, A., Grimberghen. Notice Descriptive, Brussel, 1909, p. 76-77.
  • LEMERCIER, J. e.a., Strombeek-Bever in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nummers 53-54.