erfgoedobject

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
75355
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75355

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw gelegen op driehoekig met gras begroeid perceel op het kruispunt met de Karenbergstraat, tegenover het Hof te Bever (nummer 195). De eerste kapel werd hier vermoedelijk opgetrokken tussen 1793 en 1862 ter bescherming van het domein en zijn bewoners.

In 1979 heropgebouwde pijlerkapel van witgeschilderde baksteen onder pannen zadeldakje met bekronend ijzeren kruis. Rondboognis met diverse Mariabeelden afgesloten door een gerecupereerd smeedijzeren hek van de plaatselijke smid Fr. De Wit-Emmerechts die de letters AVE MARIA en het Mariamonogram erin verwerkte. Flankerende linde.

  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nummer 8.
  • DEMOL, S. en J. VANWETSWINKEL, Groot-Grimbergen tussen 1900-1958. Facetten van het dorpsleven in vier deelgemeenten, Nieuwerkerken-Waas, 2002, p. 212-213.
  • VERRIJKEN, H.T., Strombeek-Bever tot eind 1952, z.p., 1954, p. 240.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.