Watermolen in neotraditionele stijl van 1897 (zie gevelsteen), gelegen op de zuidelijke oever van de Maalbeek.
De molen wordt al vermeld in 1355 en was oorspronkelijk eigendom van de heren van Bouchout. In de veertiende eeuw schonk Jan Van Bouchout de molen aan de abdij van Grimbergen. Het huidige uitzicht is het resultaat van een grondige restauratie en verbouwing in 1897 van een gebouw van 1742, zoals blijkt uit de gevelstenen in de linkerzijgevel. Naar verluidt gebeurde dit op initiatief van koning Leopold II.
Neotraditioneel breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder vernieuwd en licht overkragend, pannen zadeldak met dito dakkapellen onder leien tentdak (aangepast, zie oude foto's). Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, gemarkeerd door sierankers en gecementeerde muurbanden en hoekkettingen. Rechthoekige, ten dele beluikte vensters met similihoekblokken en vernieuwd schrijnwerk; dito deur onder boogvormig fronton. Houten kroonlijst op modillons, bedekt met windbord en houten drop op de hoeken. Zuidwestelijke zijpuntgevel met kleine muurvlechtingen en overkragend dak met decoratieve hanenbalk, nokstijl en houten drop.
Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 676-677.
LEMERCIER, J. e.a., Strombeek-Bever in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1974, nrs. 23-24.
VERRIJKEN, H.T., Strombeek-Bever tot eind 1952, z.p., 1954, p. 25, 353.
Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Damme, Marjolijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)