Parochiekerk Sint-Cornelius

Beschrijving

De kerk en vrijstaande klokkenstoel zijn gesitueerd op een lager gelegen perceel, op de hoek van de Tangedallaan en de Groot-Molenveldlaan. Oorspronkelijk het paviljoen "Moeder-Avia", restaurant van het vliegveld van Melsbroek, dat door de gemeente werd aangekocht en verbouwd tot noodkerk. Ingewijd op 23 december 1961.

Eenvoudige kerkje op een rechthoekig grondplan in de zuidwestelijke hoek uitgebreid met een L-vormig volume. Centraal gedeelte onder licht hellend zadeldak geflankeerd door vermoedelijk later toegevoegde aanbouwsels onder lessenaarsdak. Het geheel is opgetrokken uit baksteen, waarbij het centrale gedeelte wordt gemarkeerd door beplankte gevels die refereren aan de "chaletbouw"; de zijbeuken zijn bepleisterd. Het dak is bedekt met metalen golfplaten; het groen aluminium schrijnwerk werd recent aangebracht.

Het interieur bestaat uit een open ruimte uitlopend op een halfronde koorafsluiting waarachter de sacristie en een ontmoetingsruimte.

Mobilair. Beeldhouwkunst: Onze-Lieve-Vrouw met kind, J. Proost, kunststeen, 1964 in de kerk geplaatst; Sint-Cornelius, kunststeen, derde kwart 20ste eeuw.

Meubilair: koperen doopvont, derde kwart 20ste eeuw. Wit metalen tabernakel met symbolen van de Eucharistie in email, circa 1962.

Vrijstaande klokkentoren in de vorm van een metalen opengewerkt skelet met gerecupereerd klokje afkomstig van het gesloopte pachthof van het voormalige Ter Tommenkasteel (zie gehuchtinleiding Borgt). Bronzen klok van 53 centimeter, 47 centimeter doormeter, 85 kilogram en 'si' als slagtoon. Versierde fries met orgel- en triangelspelende engeltjes waarboven de tekst: "A.L. VANDENGHEYN ME FUNDIT LOVANII A.L.J. VAN AERSCHODT MAJOR SUCCESSOR". In het midden een klein wapenschildje met vereenvoudigd Maltezerkruis aan een erelint en het devies "BENE FACERE", waarboven de volgende tekst "CHEVALIER C.C. RAYE DOCTEUR A VILVORDE REEDIFIA SCHIPLAEKEN EN 1870-1871".

• Abdijarchief Grimbergen: doos Molenveld.
  • Gemeentearchief Grimbergen: doos 861.31/Molenveld.
  • JANSEN, J. en B. GEUKENS, Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Brabant. Kanton Wolvertem, Brussel, 1980, p. 24.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn