Ensemble van woonhuizen

Beschrijving

Voorbeeld van arbeidersbebouwing opgetrokken in het begin van de 20ste eeuw ten gevolge van de industriële uitbouw van het gehucht. Geheel van twee woonhuizen op het kadaster ingetekend in 1913. Vrijstaand volume van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mank pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, centraal onderbroken door een dakvenster. Lagere aanbouwen aan de linker- en achterzijde. Baksteenbouw met verwerking van contrasterende witte baksteen voor de muurbanden, vensterbogen, paneeltjes op de borstwering en de aflijnende bogenfries. Steekboogvormige muuropeningen voorzien van houten schrijnwerk en een rondbogig dakvenster. Latere aanpassingen onder meer van een winkelpui en deuropening. Achterbouw met gecementeerde gevelplaat "ZAAL DE PORT".

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: schetsen 1913/11.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn