Woonstalhuis ()

Zuidelijk georiënteerd en haaks op de straat ingeplant woonstalhuis mogelijk opklimmend tot begin 19de eeuw (zie Primitief kadasterplan, 1821), circa 1866 aan de straatzijde uitgebreid met een vooruitspringend volume. De gebouwen aan de achtergevel dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.

L-vormig volume bestaande uit een woongedeelte van zeven en een stalgedeelte van vijf traveeën onder verspringende zadeldaken met Vlaamse pannen. Lijstgevels, deels met schijnvoegen gecementeerd en witgeschilderd (woonhuis) en deels witgeschilderde baksteen (stal) op gepikte plint geopend door rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. De vensters van het woonhuis zijn beluikt en deels getralied. Houten schrijnwerk. Vernieuwde zijpuntgevel aan de straat met aandak en gedichte poortopening onder ijzeren I-latei. De oostelijke zijpuntgevel van het verspringende volume is afgewerkt met hangende Vlaamse pannen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1866/11.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 206-207.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woonstalhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/75363 (geraadpleegd op ).


Langgestrekt hoevetje ()

Langgestrekt hoevetje (nok loodrecht op straat) met geplaveid erf, uit de 19de eeuw. Gecementeerd éénlaags boerenhuis met zadeldak (pannen) voorzien van getraliede en beluikte rechthoekige vensters. Zijpuntgevel van het vooruitspringend gedeelte bekleed met hangende Vlaamse pannen. Bakstenen stal in het verlengde met rechthoekige muuropeningen onder houten latei en een bakstenen steekboogdeur. Losstaand haaks dwarsschuurtje met zadeldak (mechanische pannen); inrijpoort met metalen latei bekroond met een fries van overhoekse muizentand.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woonstalhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76619 (geraadpleegd op ).