Industrieel complex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Industrieel complex

Beschrijving

Industrieel complex van 1964 naar ontwerp van Emile Verhaegen (Brussel) en in eigendom van N.V. Kores, producent van speciale papierwaren. Vrijstaand geheel gelegen op een ietwat verzonken, quasi rechthoekig perceel aan de kruising met de Industrieweg. Twee door een galerij verbonden volumes, ten oosten het rechthoekige magazijn en ten westen de smalle vleugel voor de refter en de kantoren. Magazijn en kantoor zijn bereikbaar via afzonderlijke toegangswegen vanuit de Industrieweg.

Bij het ontwerp werd veel aandacht geschonken aan een totaalconcept waarbij elke specifieke voorziening, zoals kantoorruimten, atelier, magazijn, refter, sanitair en douches, zijn specifieke plaats kreeg alsook aan de eenheid van materiaalgebruik. Zowel de onderlinge samenhang als de circulatie van personeel, bezoekers, documenten en producten werden grondig bestudeerd; dit komt tot uiting door onder meer de gaanderijen en de verschillende ingangen voor vrachtwagens, arbeiders en bedienden. Later werd het magazijn uitgebreid in oostelijke richting en de oorspronkelijke glazen verbindingsgalerij gedicht met metalen panelen.

Half verzonken kantoor van twee bouwlagen onder plat dak parallel aan de straat. Betonnen skeletbouw opgevuld met terugwijkende glasvlakken waardoor op het gelijkvloers én op de verdieping een gaanderij rondom het volume ontstaat. Merantihout voor het schrijnwerk.

Haakse, eveneens gedeeltelijk ondergronds verbindingsvolume van twee bouwlagen onder plat dak. Smalle vensterregisters boven het grondniveau en later aangebrachte metalen panelen erboven.

Magazijn in betonbouw op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder plat dak. Lijstgevels bekleed met betonnen panelen. Smal en inspringend vensterregister met merantihouten ramen onder de daklijst.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1966/1.
  • Gemeentearchief Grimbergen: BA/134/64.
  • Usine a Grimbergen (Brabant) architecte: Emile Verhaegen in Revue mensuelle d'architecture de décoration et d'art ménager la maison, nummer 5, z.p., 1966.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn