Vrijstaande dorpsvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaande dorpsvilla

Beschrijving

Vrijstaande dorpsvilla in eclectische stijl met vage traditionele inslag in omringende tuin. Gebouwd in opdracht van koopman Emmanuel Van Campenhout in 1907 en circa 1931 uitgebreid tot een L-vormige constructie. Voortuin van de straat gescheiden door beplanting en twee houten poorten onder betonnen boogbruggen; de rechtse draagt een vaag opschrift in rode verf: "HADADJA".

Oorspronkelijk breedhuis op vierkante plattegrond van vier traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder leien wolfsdak. Circa 1931 uitgebreid met een iets achterwijkend volume aan de oostelijke zijgevel tot een L-vormige geheel. Gelijktijdig werd de inkom van de derde travee verplaatst naar het toegevoegde volume. Baksteenbouw op gecementeerde plint, verlevendigd met knipvoegen en witte baksteen voor de muurbanden, aanzet- en sluitstenen. Lijstgevel met verdiepte venstertravee afgelijnd door een dubbele overhoekse muizentand in combinatie met een hoger opgetrokken linker risaliet onder tuitgevel waarin een gevelsteen met jaartal "1907". Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-lateien met rozetten; de vensters met arduinen lekdrempels. Houten T -vensters met bewaarde rolluikkasten en keldervensters met decoratief traliewerk. Rechthoekige houten voordeur met bovenlicht voorafgegaan door een halfronde (betonnen?) bordestrap. Eenvoudige houten kroonlijst en decoratieve uitgewerkte daklijsten.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Grimbergen: 1908/4 en 1931/35.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn