erfgoedobject

Eclectische villa

bouwkundig element
ID
75381
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75381

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa met omhaagde voortuin, in 1904 gebouwd in opdracht van sigarenfabrikant J. Lenaerts maar bewoond door de gezusters Lenaerts.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met oeils-de-boeuf, doorbroken door een torenvormig verhoogd middenrisaliet onder een hoog schilddak met smeedijzeren vorstkam en windvaan.

Bakstenen lijstgevel met hoeklisenen op arduinen plint, verlevendigd met knipvoegen, beschilderde muurbanden en booglijsten van gele en witte baksteen, kordonvormende lekdrempels en puilijst van arduin, bepleisterde paneeltjes; gevelafsluiting met boogfries, muizentand en houten kroonlijst op modillons met drop. Centraal risaliet met beschilderd balkon op dito consoles en omlijste gevelsteen met jaarcijfers 1904. Segmentbogige muuropeningen met origineel houtwerk; dubbele houten paneeldeur met glas en ijzerwerk onder art-nouveaugetint bovenlicht van glas in lood.

Zij- en achtergevels met muurbanden van gesinterde baksteen. Latere rechteruitbouw.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1905/24.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75381 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.