Boerenarbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuizen

Beschrijving

Vier (nummers 66 tot en met 72) en drie (nummers 84 tot en met 88) boerenarbeidershuizen met een verschillend aantal traveeën en één bouwlaag onder een gemeenschappelijk zadeldak (respectievelijk nok parallel aan de straat en nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

De nummers 84 tot en met 88 waren in oorsprong vermoedelijk een langgestrekte hoeve die later werd uitgebreid en in drie afzonderlijke huizen werd opgedeeld. Deze woningen worden voorafgegaan door drie linden en een beukenhaag. Verankerde bakstenen lijstgevels met gecementeerde plint en muizentand. Rechthoekige, soms getoogde muuropeningen; nummer 68 en achtergevels van nummers 86-88 met originele houten lateien en schuiframen; nummer 68 met duimen van vroegere luiken, nummers 86-88 beluikt. Nummer 86 met opkamer en gedicht keldervenster, nummer 88 met aanpalende dwarsschuur. Veelal gecementeerde zijpuntgevels, op nummer 88 met aandak.

Verschillende aanpassingen.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Drie boerenwoningen (nummers 72, 86 en 88) werden gesloopt en de overige woningen (nummers 64-68 en 84) werden verbouwd met verlies van erfgoedwaarde als gevolg.

Auteurs: Jacobs, Els