Kapel van de Broekkant

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Broekkant

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Moeder Gods; gelegen op het kruispunt van Broek-, Akker-, Kerkstraat en Roobeek.

In 1963-1964 naar ontwerp van R. Lens opgetrokken (zie eerstesteenlegging op 18 september 1963) ter plaatse van een kapelletje van 1929 dat op zich reeds een staakkapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw verving.

Georiënteerd, witgeschilderd bakstenen gebouw onder breed overstekend plat dak met beschilderd ijzeren kruis; rechthoekig grondplan vermeerderd met halfronde koorapsis en sobere campanile van beton.

Eenbeukige ruimte met in leemimitatie bepleisterde en witgeschilderde muren waarin vier kleurrijke glas-in-loodramen door R. Lens; mat beglaasde voorgevel met inkom; zenitaal verlichte apsis met beschilderd en verguld houten altaar afkomstig van de oude parochiekerk. Het kleurrijke Onze-Lieve-Vrouwebeeld achter het altaar, door R. Lens speciaal voor deze kapel vervaardigd, werd helaas overschilderd.

Auteurs: Plomteux, Greet