Villa Rust en Lust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rust en Lust

Beschrijving

Villa Rust en Lust van 1914 (zie inscriptie deurkalf) voormalige directeurswoning van de "Poeierfabriek" (zie gemeente-inleiding Arendonk ) met duiventoren en paardenstallen.

Heden witgeschilderd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak (nok parallel aan de straat), waarin drie vernieuwde dakkapellen; lijstgevel met arduinen puilijst en afsluitende houten kroonlijst op consoles; risalietvormende deurtravee, eertijds met balkon; zijpuntgevels met middenrisaliet en klimmende boogfries. Segmentbogige muuropeningen; arduinen lekdrempels; originele houten ramen; vernieuwde deur. Bewaarde arduinen pijlers van het oorspronkelijke bordes. Later aangepaste uitbouw.

Gaaf bewaarde octogonale duiventoren van drie geledingen onder wijd overkragende, kunstleien torenhelm met topversiering. Bak- en zandsteenbouw met markerende hoekkettingen, omlopende verspringende muurbanden en kordons en een brede houten kroonlijst op uitgewerkte consoles met wortel- en dropmotief. Lange, gekoppelde rondboogvensters met brede tussendorpels, eertijds uit- en invlieggaten voor de duiven en een segmentboogdeur.

Aansluitende paardenstallen (voormalige); verankerd, deels beschilderd bakstenen gebouw van twee traveeën onder een vernieuwd leien zadeldak (nok loodrecht op de straat), waarin houten segmentboogpoorten.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1920/2.

Auteurs: Plomteux, Greet