erfgoedobject

Villa Rust Oord

bouwkundig element
ID
75396
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75396

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rust Oord
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa genaamd Rust Oord (zie inscriptie hekpijlers) in eclectische stijl van 1908, opgericht door sigarenfabrikant Toon Göppel; later een notariswoning.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat). Op het dak, een centrale dakkapel in een houten omlijsting met vleugelstukken, fronton, leien tentdakje en een smeedijzeren windvaan. Bakstenen lijstgevel op een arduinen plint en dito lekdrempels; zandstenen puilijst, kordon, hoek- en sluitstenen; muurbanden en booglijsten van gele en zwarte baksteen; gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen. Tweede en derde travee met bordes en terras, eerstgenoemde met een trap van vijf treden en leuning van ijzer en hout, laatstgenoemde met natuurstenen leuning. Met lisenen afgelijnde deurtravee met houten balkon. Segmentbogige muuropeningen met gietijzeren rolluikkasten op de bovenverdieping. Oorspronkelijk houtwerk met latere voorzetramen. Gelijkaardig opgevatte zijpuntgevels met klimmende boogfries.

Loodrecht gerichte, noordwestelijke uitbouw, later bijgebouwde garage. IJzeren toegangshek tussen sierlijke bakstenen pijlers met dekstenen en sierbol van arduin.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1910/18.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Rust Oord [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75396 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.