erfgoedobject

Kasteel Tip met omringend park en vijver

bouwkundig element
ID
75400
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75400

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tot circa 1863-1866 opklimmend domein, aanvankelijk met boerderij en eenvoudig landhuis toebehorend aan de Engelsman Fox doch in 1888 verkocht aan de familie Emsens, een uit Antwerpen afkomstig geslacht van handelaars en industriëlen. In 1890 liet Alfons Emsens de bestaande woningen omvormen tot kasteel, in circa 1905 uitgebreid met een toren, en in 1956-1960 onder leiding van P. Agie de Selsaeten zowel uit- als inwendig grondig gerenoveerd; ook de inmiddels volledig verbouwde likeurstokerij (nummer 28) gaat terug tot die tijd. De veestapel in de bijhorende boerderij werd gevoed met de draf van de stokerij.

De zogenaamde Routedreef gelegen tussen kasteel en stokerij, voerde naar een losplaats aan het kanaal halverwege brug 5 en 6, vanwaar via een smalspoorbaantje de aan- en afvoer gebeurde van grondstoffen, afgewerkte producten, bouwmaterialen, enzovoort. Bij gebrek aan grondstoffen tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bedrijf stilgelegd.

Samenspel van balkvormige in- en uitspringende volumes van ongelijk aantal traveeën en twee bouwlagen onder leien schild- en zadeldaken en ronde hoektoren van drie bouwlagen onder een kegeldak met smeedijzeren windvaan. Oorspronkelijk in neo-Vlaamserenaissance-stijl geconcipieerd kasteel met bak- en zandstenen lijst- en trapgevels, een speelse bedaking met dakkapelletjes en klokkentorentje, een ruim bordes met balkon, een houten erker, rechthoekige en segmentbogige muuropeningen. Heden met eenvoudig bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels, versoberde daken, homogene rechthoekige muuropeningen en luiken.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schetsen 1863/3, 1881/2, 1893/1, 1905/4.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inlichtingen, Arendonk (1864-1903), dossier 22, 24/7/1898.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Tip met omringend park en vijver [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75400 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.