erfgoedobject

Landhuis Reenheiden

bouwkundig element
ID
75403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75403

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Reenheiden
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl gelegen in een landschapspark met grote vijver; gekadastreerd in 1932 en met jaarinscriptie 1933 in de schoorsteen op de zolder.

Samenspel van in- en uitspringende volumes, samen een zestal traveeën en twee bouwlagen, onder een complex overkragend dak (nok parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen), voorzien van verschillende dakkapellen en een kenmerkende schoorsteen. Bepleisterde, witgeschilderde lijst- en puntgevels, eerstgenoemde met houten kroonlijst op klossen, laatstgenoemde met overkragende bovengevels in pseudo-vakwerk en beplankte toppen. Typische erkers en hoeksteunberen, overwegend rechthoekige vensters met ruitvormig, gekleurd glas in lood; traphal met klimmende vensters op de begane grond en één groot rondboogvenster op de bovenverdieping en rondboogdeuren.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1932/32.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Reenheiden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75403 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.