Villa Meerhoef

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Meerhoef

Beschrijving

Woonhuis/burelen met aanpalende kippenkwekerij, volgens de gegevens van het kadaster in circa 1910 door baron de Jamblinne-de Meux-Emsens opgericht en (vermoedelijk) in circa 1932 naar ontwerp van L. Van Ravestyn verbouwd.

Landhuis met cottage-allures, bestaande uit aaneengeschakelde rechthoekige volumes van wisselend aantal traveeën en één of twee bouwlagen onder in elkaar gewerkte kunstleien zadel- en schilddaken met dakkapellen en een noktorentje (nokken loodrecht op en parallel aan de straat). Combinatie van bakstenen lijst- en puntgevels met dito witte muurbanden, gecementeerde plint en naar boven toe pseudo-vakwerkpartijen onder houten kroonlijst. In de voorgevel een grote driezijdige erker met houten balkon. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, aan de voorzijde met luiken, gemetselde lekdrempels en origineel houtwerk met kleine roedeverdelingen in de bovenlichten. Uiterst linkse travee met zuidoostelijke opkamer en kelder. Achtergevel met betraliede muuropeningen en ijzeren bel ter hoogte van het middelste volume.

Aansluitende rechthoekige binnenplaats omgeven door bedrijfsgebouwen van verschillend aantal traveeën en één bouwlaag onder een kunstleien zadeldaken (nokken parallel aan en loodrecht op de straat). Getoogde en rechthoekige muuropeningen, deels met tralies of luiken.

Omringend landschapspark met 16 hectare grote vijver "Cora's vijver", genoemd naar de dochter van de baron, tot stand gekomen tussen 1900 en 1907 door het uitbaggeren van een bestaand ven en voorzien van een centraal eilandje waarop een vrouwenbeeld werd geplaatst.

• Gegevens verstrekt door de eigenaar.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schetsen 1910/1, 1932/19.