erfgoedobject

Woon- en zorgcentrum De Hoge Heide

bouwkundig element
ID
75406
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75406

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vroeger de "Privé-kliniek Dokter Schrijvers" in 1965-1967 naar ontwerp van J.P. Vanderlinden (Brussel) opgericht als polykliniek voor inwendige ziekten.

L-vormig complex bestaande uit twee balkvormige vleugels, de ene van dertien traveeën en twee bouwlagen met souterrain, de andere van acht traveeën (volgens de huidige indeling met drie gekoppelde ramen per corresponderende kamer) en één bouwlaag met souterrain, vroeger respectievelijk de ziekenkamers en het technisch blok (medisch onderzoek, labo’s enzovoort), heden beide met kamers voor bejaarden; een zeshoekig hoekpaviljoen met inkompartij, receptie, administratie, voormalig operatiekwartier, apotheek en wachtzalen vormt de verbinding tussen beide vleugels.

Aansluitende voormalige woning van één bouwlaag met souterrain en terras en halfronde trappenpartij met buisleuning aan de oostzijde. Recent bijgebouwde loodrecht georiënteerde vleugel naar ontwerp van M. Rutten aan de westzijde.

Lijstgevels met parement van witte verglaasde gevelsteen op eveneens een bruine onderbouw; rode bakstenen achtergevels. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd aluminiumschrijnwerk en dorpels van bruine faience. Inkompartij met luifel en trappenpartij met centrale ijzeren leuning; de trapvormig afgewerkte schermgevel vormt de overgang tussen de later tot twee bouwlagen verhoogde linkervleugel en de oorspronkelijke bouwhoogte van de rechtervleugel.

  • Plannen ontleend door de bouwdienst van de gemeente.
  • Gegevens verstrekt door mevrouw Schrijvers.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woon- en zorgcentrum De Hoge Heide [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75406 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.