Kapel van de Hoge Heide

Beschrijving

Belofte- en grafkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in 1920 door Albert Emsens opgericht binnen het domein van het vroegere kasteel.

Rechthoekig gebouwtje van twee traveeën met een lagere halfronde apsis en portaal op houten pijlers, samen onder een overkragend, afgewolfd kunstleien zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat) voorzien van een octogonaal dakruitertje met torenhelm en smeedijzeren kruis.

Bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint. Gekoppelde spitboogvenstertjes met ruitvormige ijzeren roeden. Een korfboogdeur waarboven een banderol met opschrift "Tacet, sed loquitur" ("Het zegt niets, maar het spreekt").

Interieur

Bepleisterde en lichtblauw beschilderde muren en gedrukt tongewelf. Verschillende heiligenbeelden en ex-voto’s.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1920/38.

Auteurs: Plomteux, Greet