erfgoedobject

Oranjerie-Feestzaal Kielpark

bouwkundig element
ID
7541
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7541

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ondergebracht in de voormalige oranjerie van de kwekerij Kiel (dit was een bloemkwekerij met kweekgronden van de Dienst Parken en Plantsoenen, heden in Middelheim), naar een ontwerp van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen en architect in stadsdienst Emiel Van Averbeke uit 1911, uitgevoerd in 1912. Verbouwing tot stadsfeestzaal in 1951-1952.

Langgerekt gebouw van één op vijftien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opgetrokken uit baksteen en blauwe hardsteen. Markerende rondbogige muuropeningen: de lange gevels met hoge vensters alternerend met lisenen, de kopgevels en middelste traveeën van de lange gevels met monumentale verhoogde inkompartij in zwaar geprofileerde omlijsting. Aflijnende kordons, vlak fries en houten kroonlijst op klossen, die boven de toegangspoorten boogvormig verloopt; beëindiging met attiek. Verbouwd interieur.

  • Stadsarchief Antwerpen, dossier MA#83506, plannen 697#3985-3987.
  • AERTS W.1977: Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 142-143.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oranjerie-Feestzaal Kielpark [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7541 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.