erfgoedobject

Hoeve in L-vorm De Kruisberghoeve

bouwkundig element
ID
75414
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75414

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds deel uitmakend van het landgoed "De Utrecht", eigendom van de gelijknamige levensverzekeringsmaatschappij, gelegen onder Hilvarenbeek, Lage en Hoge Mierde (Nederland) en Arendonk; in circa 1850 werd hier een aanvang gemaakt met heideontginning. De op Arendonks grondgebied geëxploiteerde gronden werden later van de maatschappij losgemaakt.

Monumentale hoeve van 1944-1945. L-vormig complex bestaande uit een groot woonhuis van drie op twee traveeën en twee bouwlagen, een tussenvleugel van twee traveeën en één bouwlaag en een imposante driebeukige langsschuur van negen traveeën, afgedekt met zadeldaken (nokken loodrecht op en parallel aan de straat, Vlaamse pannen).

Woonhuis met een mank, heden afgewolfd zadeldak met klimmende dakkapel in het langste schild. Witgeschilderde bakstenen punt- en lijstgevels op gepikte plint, de lange zijgevels met steunberen per travee. Schuur met beplankte toppen. Rechthoekige, ter hoogte van het woonhuis beluikte vensters; korfbogige deuren en schuurpoorten. Gebinten met rondhouten (stijlen, schoren), samengestelde liggers, moerbouten. Later opgerichte kleinere bijgebouwen.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in L-vorm De Kruisberghoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75414 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.