Kapel van Kruisberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Kruisberg

Beschrijving

Gelegen vlakbij de grens (voorafgegaan door een beukendreef) ter plaatse van een in de 17de eeuw voor de katholieken uit Mierde (Nederland) gebouwde schuurkerk; later stond hier nog enkel een kruis, (zie toponiem).

In 1880 werd op dezelfde plaats een neoclassicistisch getinte kapel opgericht, in de Eerste en Tweede Wereldoorlog volledig vernield en nadien in moderne stijl heropgebouwd.

Eénbeukige kapel met rechthoekig schip van één travee en driezijdige sluiting onder overkragend en afgewolfd zadeldak (leipannen) voorzien van een smeedijzeren kruis. Bak- en zandstenen afgeknotte punt- en lijstgevels, eerstgenoemde met steunberen en galmgaten in de top; korfboogdeur en betraliede rondboogvenstertjes.

Bepleisterde en beschilderde muren; spits houten tongewelf; spitse scheiboog tussen schip en koor.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1951/2.