Landhuis met paardenstallen

Beschrijving

Voormalig buitengoed van Cyriel Deroissart, broer van dokter Gustave Deroissart wonende op de Vrijheid. Neoclassicistisch getint landhuis, gelegen in grote beboomde tuin met fraai ijzeren toegangshek, van circa 1900, bestaande uit een centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder een overkragend zadeldak met nokversieringen (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) en een westelijke uitbouw van één op drie traveeën en één bouwlaag onder een plat dak. Gelijkaardige, doch recentere oostelijke uitbouw van twee bouwlagen.

Bepleisterde en beschilderde lijst- en puntgevels met schijnvoegen, uitwaaierend boven de vensters en gecementeerde plint. Segmentbogige en rechthoekige muuropeningen, in het centrale gedeelte met luiken op de begane grond; top met rondboogvenster in de voor- en oculus in de achtergevel. Verankerde, beschilderde achtergevel met kelder en opkamer in de derde travee. Uitbouw met aflijnende windveren. Naar oud model vernieuwd houtwerk.

Aan de noordzijde gelegen paardenstal/koetshuis van vijf traveeën onder een overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel met segmentboogpoorten en afsluitende muizentand.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Bij de plaatsing van de eerste draadversperring tijdens de Eerste Wereldoorlog stond het huis nog net binnen de afsluiting, na het verplaatsen van de Dodendraad stond het erbuiten en was het pand dus, samen met nog heel wat andere woningen afgesloten van de buitenwereld. Er was geen contact met België en Arendonk mogelijk, maar ook geen mogelijkheid om met Nederland in contact te komen. Dit huis symboliseert dus het isolement waarin de mensen op de Voorheide zich bevonden na het plaatsen van de Dodendraad.
  • Informatie verkregen van Maria De Bie, Heemkring 'Als Ice Can'.