Bioscoop Nova in art-decostijl

Beschrijving

Voormalige bioscoop zogenaamd "Nova" in art deco naar ontwerp van architect Ferdinand Van Mierlo, zie inscriptie, van 1929. Verbouwing van voormalige dancing "National" in opdracht van H. Verpoorten en L. Sterckx.

Het complex omvat een vrij grote bioscoop met 800 zitplaatsen, en ook drie verdiepingen opbrengstwoningen Van het rijk versierde art deco-interieur raakte het open voorportaal tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. Architect Renaat Braem maakte in 1945 een ontwerp om deze ruimte met een nieuwe pui af te sluiten en als inkomhal in te richten. Zonder aan de rest van het complex te raken, werd deze bescheiden ingreep in 1946 uitgevoerd.

Bakstenen bovengevel, deels bekleed met natuursteen, onder meer hoekpilasters met gegroefde schacht en gevelafwerking met getrapte middenpartij. Rechthoekige vensters.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Antwerpen, 1929, dossier 2.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita