erfgoedobject

Hoekhuis Woning De Pauw

bouwkundig element
ID
75443
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75443

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met de Van Gorpkenvoetweg van twee op twee traveeën en oorspronkelijk twee, heden vier bouwlagen onder een plat dak van 1929 en 1937 naar ontwerp van J.B. Lauwers, gebouwd in een overgangsstijl tussen art deco en nieuwe zakelijkheid; in 1937 werden de derde en vierde bouwlaag bijgevoegd, alsook het oorspronkelijk balkon vergroot, verbouwd tot hoekerker en ingericht als badkamer.

Balkvormig bakstenen volume met afgeronde hoek, horizontaal gemarkeerd door kunststenen lekdrempels en dito lijsten ter hoogte van voormalige balkonleuning en daklijst; huidige gevelafsluiting met verglaasde muurkappen. Rechthoekige kozijnvensters, deur in een verdiept portaal en verschillende oculi, alle met origineel houtwerk met kleine roedeverdelingen.

Functioneel grondplan met kleine hal, trapzaal en bureel links, zitkamer en keuken rechts; deels onderkelderde linkeruitbouw van één bouwlaag onder een plat dak met washuis, wc, kolen- en fietsenhok. Dezelfde indeling met telkens drie kamers per niveau werd hernomen op de bovenverdieping. Vergrote hoekerker met behouden badkamer. Originele houten trap met spijlenleuning. Met kleurrijke faiencetegels bezette schoorsteenmantels. Woonkeuken met originele dampkap. Afgeronde binnenhoeken, bewaarde binnendeuren. Al het meubilair, waarvan enkele in situ bewaarde wandkasten en banken, werd tevens door de architect ontworpen; voor de oorspronkelijke kleurstelling van het interieur werd beroep gedaan op kunstenaar en vriend Remi Lens.

  • Gegevens en plannen verstrekt door mevrouw A. en de heer J. De Pauw.
  • Vermelding in La Cité, VII, nummer 7, p. 90.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis Woning De Pauw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75443 (Geraadpleegd op )