erfgoedobject

Villa Kikvorschenzang

bouwkundig element
ID
75449
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75449

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Kikvorschenzang
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Schöntermann, zie initialen G d S in windvaan; gekadastreerd in 1881-1882. Eertijds op grote vijver uitziend L-vormig landhuis onder overkragende zadeldaken (nok parallel aan en loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) met hoge vleugel van twee traveeën en twee bouwlagen en lage van tweeënhalve travee en één bouwlaag, in de hoek tussenbeide een torenvormig verhoogde inkompartij onder ingesnoerd tentdak met smeedijzeren windvaan (kunstleien), aan de zuidzijde een afhang van drie traveeën onder lessenaarsdak en aan de westzijde een onderkelderde uitbouw van vier op één travee onder plat dak.

Combinatie van bakstenen lijst- en puntgevels op hoge gecementeerde plint, verlevendigd met knipvoegen, muurbanden van gesinterde baksteen, metselmozaïeken en overhoekse muizentandlijsten. Aflijnende houten kroonlijst. Segmentbogige muuropeningen met arduinen lekdrempels en beluikte benedenvensters; ter hoogte van de uitbouw werden de luiken verwijderd. Inkom met ijzeren bordestrap en sierlijke leuning. De voormalige veranda ter hoogte van de linkervleugel, zie deurvensters werd vervangen door een hoge gemetselde trap.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schetsen 1881/13, 1882/16.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Kikvorschenzang [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75449 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.