Stedelijke Schietbaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke Schietbaan

Beschrijving

Stedelijke Technische School ondergebracht op gronden en in lokalen van de voormalige Stedelijk Schietbaan "Tir à la Cible", opgericht in 1880-81 volgens plan van ingenieur G. Royers, van 1875. Indrukwekkend complex, opgetrokken uit bak- en natuursteen in een stijl met verdedigend karakter, die eerder verwijst naar de militaire architectuur. Straatgevels verspringend van één naar twee bouwlagen, verticaal geritmeerd door ronde torenvormige travee, horizontaal door kordons en kantelen. Rechthoekige of licht getoogde muuropeningen.

Centrale inkompartij geflankeerd door driekwartronde torens; poort in arduinen tudorboogomlijsting met stadswapen als sluitsteen; op de tweede bouwlaag gekoppelde spitsboogvensters in natuurstenen omlijsting met maaswerk op de borstweringen; flankerende rechthoekige vensters; getrapte top met boogfries, kantelen en datering 1880 in muurankers.

• DE BARSEE L., De bouwkunst in de XIXde eeuw, Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis. in Bouwstoffen voor de geschiedenis van Antwerpen in de XIXde eeuw, Antwerpen, 1954, 248, 263.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita