erfgoedobject

Stedelijke Schietbaan

bouwkundig element
ID: 7545   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7545

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke Schietbaan
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Stedelijke Technische School ondergebracht op gronden en in lokalen van de voormalige Stedelijk Schietbaan "Tir à la Cible", opgericht in 1880-81 volgens plan van ingenieur G. Royers, van 1875. Indrukwekkend complex, opgetrokken uit bak- en natuursteen in een stijl met verdedigend karakter, die eerder verwijst naar de militaire architectuur. Straatgevels verspringend van één naar twee bouwlagen, verticaal geritmeerd door ronde torenvormige travee, horizontaal door kordons en kantelen. Rechthoekige of licht getoogde muuropeningen.

Centrale inkompartij geflankeerd door driekwartronde torens; poort in arduinen tudorboogomlijsting met stadswapen als sluitsteen; op de tweede bouwlaag gekoppelde spitsboogvensters in natuurstenen omlijsting met maaswerk op de borstweringen; flankerende rechthoekige vensters; getrapte top met boogfries, kantelen en datering 1880 in muurankers.

  • DE BARSEE L., De bouwkunst in de XIXde eeuw, Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis. in Bouwstoffen voor de geschiedenis van Antwerpen in de XIXde eeuw, Antwerpen, 1954, 248, 263.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stedelijke Schietbaan [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7545 (Geraadpleegd op 10-07-2020)