Brugwachtershuis bij brug 4 van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Beschrijving

Brugwachtershuis van 1926. De oorspronkelijke draaibrug werd in 1940 vernield, in 1944 vervangen door een hefbrug en in 1951 door de nog aanwezige klapbrug. Zwaaikom aan noordzijde.

Omhaagd perceel met enkelhuis van twee traveeën en één of anderhalve (achterzijde) bouwlaag onder geknikt zadeldak met lagere zuidelijke uitbouw onder zadeldak (nok parallel aan het kanaal, kunstleien). Bakstenen lijst- en zijtopgevels, eerstgenoemde met houten kroonlijst op klossen, op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel met rozetvormige bevestigingsbouten; achtergevel met segmentbogig betralied keldervenster; vernieuwd houtwerk.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1920/12.
  • Gegevens verstrekt door de Dienst voor de Scheepvaart.