Pastorie van de Sint-Catharinaparochie

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van stadsarchitect Pierre Dens van 1870, bij openbare aanbesteding 28 september 1871 toegewezen aan aannemer Auguste Joseph Charlier voor een bedrag van 20.550 Belgische frank. Werken begroot op zes maanden voltooid in 1872.

Vrijstaand vierkant gebouw van drie bij drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), dakvensters onder zadeldaken. Aanbouwsels onder lessenaarsdaken. Hoeklisenen, kordonlijsten, eenvoudige tandfries en overhoekse baksteenfries onder kroonlijst. Rondboog- en steekboogvensters, in voorgevel gekoppeld. Gelijkvloerse rondboogvensters en -deur voorzien van tussendorpel op consoles.

Volgens het bouwplan gelijkvloers salon en eetkamer in de rechterflank, spreekkamer en keuken in de linkerflank, kabinet of bureel en washuis in aanbouwsels, ontsloten door de L-vormige gang en traphal. Op de bovenverdieping studeerkamer, slaapkamer, kabinet, gastenkamer en niet geïdentificeerde kamer. Onder het dak twee mansardes en zolder.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Antwerpen, Pastorieën, Sint-Catharina, dossier 1.
  • Stadsarchief Antwerpen, dossier MA#81094, plan 697#596.