Dokterswoning Gustave Deroissart

Beschrijving

Voormalig huis van dokter Gustave Deroissart, opgetrokken door zijn schoonouders, J.B. Stercken-de Smackers, eigenaars van de vroegere wolspinnerij achteraan; gekadastreerd in 1868; het oude herenhuis werd ongeveer gelijktijdig met de bouw van het nieuwe gemeentehuis verhoogd en in neoclassicistische stijl "opgeknapt".

Halfvrijstaand dubbelhuis van zes op drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, zwarte mechanische pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge arduinen plint, verlevendigd met schijnvoegen, kordonvormende boven- en onderdorpels, paneelversieringen op de borstweringen van de tweede bouwlaag, een rij klossen ter hoogte van de oorspronkelijke dakvoet en een latere houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping in een circa 1905 aangebrachte geprofileerde omlijsting met kroonlijst op consooltjes, op de begane grond in een recent aangebrachte vlakke bandomlijsting met weglating van de consoles. Vernieuwd schrijnwerk. Vernieuwd interieur.

Aansluitende nieuwe bouw van 1992-1993, zie gedenksteen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1868/17.