Academie voor Schone Kunsten

Beschrijving

Academie voor Schone Kunsten, ondergebracht in de vroegere stoomwolspinnerij J.B. Stercken-de Smackers van 1871, zie gedenksteen met inscriptie "La première pierre a/ été posée par Madame/ Stercken, Née/ C.J.M.C. de Smackers./ 26 juin 1871", volgens kadaster in 1897 uitgebreid tot tegen de Wamp. De stoomwolspinnerij werd tot 1914 uitgebaat; daarna was hier tot 1924 een elektriciteitscentrale. In 1966 diende kunstschilder en tekenaar Louis Van Gorp, tevens directeur en leraar van de plaatselijke academie een aanvraag in om deze onder te brengen in het vervallen fabrieksgebouw. In 1979-1982, zie gedenksteen, werden grondige restauratie- en aanpassingswerken en enkele uitbreidingen uitgevoerd.

Langgerekte verankerde bakstenen vleugel van zeventien traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Lijstgevel, per travee geritmeerd door spaarvelden met aflijnende tandlijst. Rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken en lekdrempels van arduin; vernieuwde ramen.

Inwendige constructie met houten balklagen op gietijzeren zuiltjes.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schetsen 1872/24, 1897/9.